16 Eylül 2013 Pazartesi

Written on

Bu yaz beni ne etkiledi, kişisel liderliğimde kendime sorduğum sorular?




Toplum olarak, Türkiye olarak zor zamanlardan geçiyoruz, farklılıkları dillendirmeye çalışıyor, iletişim kurmayı deniyor, hayal kırıklıkları içinde küllerimizden doğmaya çalışıyor, bir o kadar da bunları yaparken hatalar yapıyor, suçlayıcı ve savunmacı zırhlar giyiyoruz. Kutuplaşma çizgisinde gidip geliyoruz.

Bir yandan gelişim için tartışmanın ve çatışmanın elzem olduğunu düşünerek, toplumsal konularımızın dillendirilmesi beni mutlu ediyor. Öte yandan, bu farklı söylemlerin yönetilememesi, farklı seslerin duyulmasına tahammülsüzlük, orantısız şiddet, kayıplarımız ve demokrasi adına olanlar beni üzüyor. Bu ikili duygular içerisinde, yazın okuduğum bazı kitaplar ve katıldığım bir kaç atölye çalışması ve sayısız konuşma tüm bu sosyolojik ve psikolojik fırtına içerisinde içime dönmemi ve kendime bakmamı, dış dünya ile olan ilişkimi masaya yatırmamı sağladı. Bu yaz kendime sorduğum sorular:

1. Güç benim için ne demek, otorite ne demek?

2. Genç olmak ne demek, genç ve yaşlı birbirinden ne öğrenebilir?

3. Farklılıklarla ilişkim ne? Ne kadar farklılıklara tolerans gösterebiliyorum, ne ölçüde farklılıklarla yaşayabiliyorum?

4. Hayat zorlaştığında, ya da tabiri caizse kafama bir tuğla attığında, ben bu durumdan nasıl etkileniyorum? Zorluklara verdiğim isim ne? Bu isim beni nasıl etkiliyor?

5. Karşılaştığım durum ya da kişiler beni zorladığında benim tepkim ne? Bu bir tepki fırsatı mı, öğrenme ve gelişme fırsatı mı?

6. İçimdeki yargılayan ses nereden geliyor? Ne zamanlar ortaya çıkıyor? İlişkilerimi nasıl etkiliyor? Başkalarında görüp kabul edemediğim özellikler ne? Kendimde olmasına tahammül edemeyeceğim özellikleri ufacık da olsa hayatımın bir döneminde deneyimlemiş olabilir miyim?

7. Günlük hayatımda çoğu zaman ana odaklanarak mı yaşıyorum, yoksa sık sık geçmiş pişmanlığı ya da gelecek endişesinde içinde miyim? Geçmiş ya da gelecekte yaşayarak neyi kaçırıyorum?

Bu ve daha fazla soruyla karşılaştım bu yaz, düşünmeye ve hissetmeye çok ihtiyacım vardı. Kendi içimde keşifler, sorularımı ve duygularımı anlamlandırdı. Bu sorulara cevap vermektense bu yazı ile size sadece sorular sormak istedim. Kendi iç yolculuğunuzda siz neredesiniz?





0 yorum:

Yorum Gönder