12 Mart 2013 Salı

Written on

Liderlerle Samimi Sohbetler: Demet Akman Johnson & Johnson IK Direktörü



1.Bir liderin olmazsa olmaz değerleri hangileridir? Bu değerler nasıl ortaya çıkartılabilir?

Lider vizyonu ortaya koyar; organizasyonu, çalışanları bu vizyona doğru harekete geçirir. İleri görüşlü ve öngörü sahibidir. Olayları farklı bakış açısı ile değerlendirebilir; farklı düşünceleri dinler ve değer verir.
Hızlı değişen günümüz şartlarında yenilikçilik, esneklik, hızlı uyum sağlayabilmek ve zorluklarla mücadele edebilmek ekleyebileceğim diğer önemli özellikler.
En iyi sistemleriniz olabilir, iş süreçlerinde mükemmel bir sistemi yerleştirmiş olabilirsiniz; ancak yapılan araştırmalara göre doğru insan doğru pozisyonda değilse en iyi düzeyde bir etkinlik seviyesi yakalayabilmek mümkün değil. Dolayısıyla insan kaynağını şirketin en önemli değeri olarak görmesi, çalışanların gelişimine odaklanması ve geleceğin yöneticilerini yetiştirmeye yönelik rol model olması gerekir.
En iyi öğrenme zamanları konfor alanımızdan çıktığımız, yeni ve farklı alanlarda tecrübe edindiğimiz zamanlardır. Liderlik değerlerinin ortaya çıkması ve gelişmesi de yine bu zamanlarda görülebilir.


2.Zor bir karar alma anında neler yaparsınız, nasıl davranırsınız?

Bu tür durumlarda bütün opsiyonları değerlendirip ilgili tüm paydaşları dinlemeyi, sakin ve akılcı yaklaşarak harekete geçmeyi tercih ederim. Elbette bazı durumlarda hızlı karar almanız da gerekiyor; buna da hazırlıklı olmak gerekir.


3.Aldığınız önemli bir riski bizimle paylaşır mısınız? Bu riski almaya neden ve nasıl karar verdiniz?

15 yıla yakın farklı fonksiyon ve pozisyonlarda aynı şirkette çalışırken farklı bir sektöre geçiş yaptım. Bu değişikliği yapmamdaki en önemli sebeplerden birisi öğrendiklerimi ve tecrübemi farklı bir alanda hayata geçirmek ve yeni şeyler öğrenmekti; daha önce de belirttiğim gibi konfor alanından çıkmak da en iyi öğrenme yolu.



4.Ekibinizdeki her bir üyeyi ve kendinizi işe dahil etme ve motive etme konusundaki özel yöntemleriniz neler?

Kişiye göre değişebilir ama en önemlisi kişilerin fikirlerini açık, çekinmeden paylaşabilecekleri ortamı yaratmak. Her fikrin değerli olduğu ve birbirimizden öğrenerek en iyi fikre, çözüme ulaşabileceğimizi bilmek. Çözüm önerilerini oluşturabilmeleri için ekibe alan vermek ve bu yönde zorlamak.


5.Sizce liderin güce mi yoksa otoriteye mi ihtiyacı var? İnsanları etkileme konusunda hangi yöntemleri başarılı buluyorsunuz?

Liderin olmazsa olmaz değerleri vizyonu ortaya koymak, kişileri bu yönde harekete geçirebilmek, insanları etkileyerek vizyonun bir parçası olduklarını hissettirmek, ileriyi öngörmek gibi özellikleri belirttim. Tüm bunlar için güç, isteklilik ve lider olarak nasıl bir iz bırakmak istediğinizi bilmek önemli.

6.Biraz da günlük hayatınızdan bahsedecek olursak: Gününüze nasıl başlarsınız? Güne başlarken ve işe geldiğinde neler yaparsınız?

Erkenci ve enerjik bir kişiyim; dolayısıyla ofise de erken geliyorum ve ofisin en sessiz olduğu zaman olduğu için kısa bir değerlendirme yaparak başlarım. Günlük veya haftalık planı değerlendirerek öncelikler listesini gözden geçiririm.


7.Gününüzü verimli kılmak için neler yaparsınız? Zaman yönetimi oldukça hassas bir konu. Zamanı verimli yönetmek için kullandığınız yöntemler ve araçlar hangileri?

Günlük / haftalık planlama ve önceliklere göre zamanımı organize ediyorum. Elbette araya acil konular girebiliyor ve buna göre tekrar değerlendirmek gerekiyor ama önemli olan planlama yapmak.


8.Yoğun iş temponuzda özel hayatınızı dengelemek için bizimle paylaşabileceğiniz tüyolar nelerdir?

İş ve özel hayat dengesi sabah 08:30’da işe başlayıp 17:30’da bitirmek değil benim için. Günümüz dünyasında ve teknolojisinde de bu pek mümkün değil zaten. Önemli olan iyi planlama yapmak, esneklik ve hızlı adapte olmak. Bir de size iyi gelen, enerjinizi yüksek tutacak faaliyetleri (örneğin spor yapmak, yoga) ihmal etmemeniz.

Teşekkürler J

0 yorum:

Yorum Gönder