4 Mart 2013 Pazartesi

Written on

Liderlerle Samimi Sohbetler: Tugbay Bilbay Manajans/JWT CEO


1. Bir liderin olmazsa olmaz değerleri hangileridir? Bu değerler nasıl ortaya çıkartılabilir?

Her biri bir değer değil belki ama temel olarak olmazsa olmaz liderlik özellikleri olarak bunları sayabilirim: Gelişmiş bir adalet duygusu, özgüven, samimiyet, yaratıcılık, empati yeteneği ve kararlılık.


2. Zor bir karar alma anında neler yaparsınız, nasıl davranırsınız?

Karar almayı zorlaştıran şey karşınızda güçlü seçeneklerinizin olmasıdır. Bu seçenekleri birbirinden iyi ayırarak değerlendirip konu ile ilgili başka akılları da dinlemek ilk yaptıklarım. Çok heyecanlı biri olduğum için karar anımı kısa bir süre ertelemek de başka bir prensibim. Duygularımı dinlerim ama onları akıl ile demledikten sonra karar veririm...


3. Aldığınız önemli bir riski bizimle paylaşır mısınız? Bu riski almaya neden ve nasıl karar verdiniz?

Manajans/JWT'nin başına geçer geçmez, herkesin bir dijital ajans açma ya da ajansları içinden bir bölümü bu konuda özelleştirme yarışına girdiği bir zamanda, yani bundan 3 yıl önce, dijital ajansımızı kapattım. Onun yerine ajansın bütününde bir online mecralara da hakim olma seferberliği başlattım. O gün iyi bir ajansın yeni mecralarda da usta olması gerektiğini ve belki daha da önemlisi bir markanın online mecralarda kendi özüne ve pazarlamanın temel kurallarına uygun biçimde iletişim yapması gerektiğine inancım tamdı. Bugün haklı çıktığım için mutluyum. Şu an Manajans büyük bir dijital ajans aynı zamanda...

4. Ekibinizdeki her bir üyeyi ve kendinizi işe dahil etme ve motive etme konusundaki özel yöntemleriniz neler?

İşinin işçisi olmayan, ustası da olamaz. Ben işimin hiçbir aşamasında yer almaktan gocunmam, bilakis en ufak iş bile olsa onun için ter dökmekten büyük keyif alırım. O yüzden hemen kolları sıvarım. Ekibin başı olarak değil, parçası olarak işe başlarım. Bu kendiliğinden bir motivasyon yaratıyor. Ama gençlerin önünü kapamaktan da kaçınırım. Jr bir yazarın attığı bir başlığı kendiminkine tercih edebilir ve onun altına  seve seve metin de yazarım. Bizim işte omuz omuza çalışılır. O omuzlardan biri olmaya çalışıyorum hala, dışardan bakıp konuşanlardan değil...

5. Sizce liderin güce mi yoksa otoriteye mi ihtiyacı var? İnsanları etkileme konusunda hangi yöntemleri başarılı buluyorsunuz?

Güçlüyseniz otorite kendiliğinden gelir. Ama gücünüz yoksa zorlanarak yaratılan otorite dünyası gerçek değildir, çabuk yıkılır. Güçlü olduğunuzu hissediyorsanız bunu başkalarına hissettirmenize gerek yoktur. Otorite sağlamak için yapılan güç gösterileri komiktir, samimiyetsizdir ve sonuçta lideri güçsüzleştirir.


6. Biraz da günlük hayatınızdan bahsedecek olursak: Gününüze nasıl başlarsınız? Güne başlarken ve işe geldiğinizde neler yaparsınız?

Sabah genelde saat 6 gibi kalkarım. Gazeteleri okur, webden güncel haberleri alır, çocuklarımla oynar öyle yola çıkarım. Evden işe gelirken radyoda TRT3'ün klasik müzik kuşağını dinlerim, haberleri dinlemem. Çok bağırıyorlar ve insanı negatif enerjiyle dolduruyorlar. 8'de işimin başında olurum. saat 10a kadar bireysel olarak çalışır ve günün işlerini toplar, projeleri gözden geçiririm. Günün geri kalanını koşturarak geçiririm.


7. Gününüzü verimli kılmak için neler yaparsınız? Zaman yönetimi oldukça hassas bir konu. Zamanı verimli yönetmek için kullandığınız yöntemler ve araçlar hangileri?

İşlere planlama aşamasında gerçekçi zamanlamaların konmasına özen gösterir ve akabinde herkesten bu zamanlamalara uyulmasını beklerim. Hiçbir şeyi ertelememeye çalışırım. Toplantılara yeni süreçler belirlemek için değil, sonuçlar çıkarmak için girerim.

8.Yoğun iş temponuzda özel hayatınızı dengelemek için bizimle paylaşabileceğiniz tüyolar nelerdir?

Kendinize ve ailenize zaman ayırın. Hayatta aileden daha önemli bir şey yoktur ve zaman siz isterseniz oradadır.

0 yorum:

Yorum Gönder