4 Mart 2013 Pazartesi

Written on

Victor Frankl'ın İnsanın Anlam Arayışı Kitabı üzerine


Anlam ve mutluluk konusu çok uzun zamandır kafamı meşgul eden bir konu. Geçen yazılarımdan birinde “ne?” ve “nasıl?” sorularının öneminden ve Simon Sinek’in videosundan bahsederken neyi neden yaptığımızı bilmenin başarı ve mutluluğumuza nasıl direk etkisi olduğundan bahsetmiştim.
Şimdi de Victor Frankl’ın Şubat 9.baskısı ile tekrar yeni çıkanlar listesinde gördüğüm “İnsanın Anlam Arayışı” adlı kitabının konuya nasıl daha derin bir perspektif kattığını aktarmak istiyorum.
Yahudi bir psikiyatrist olarak Auschwitz kamplarında hem yaşamda kalma mücadelesi veren hem de yaşadıklarını ve gözlemlerini kendi geliştirdiği Logoterapi ile hastalarında kullanan Frankl, konusunda Freud ve Adler kadar psikiyatride çığır açan bilim adamlarından kabul ediliyor.
Frankl, bir insanın hayal edebileceği ya da o zamana kadar yaşamış olabileceği en ağır, dayanılmaz, öz değerlerini yok edici ve yaşam mücadelesi çerçevesinde insanlıktan çıkışını mümkün kılan bir ortamda, insanları ayakta tutan ve insanı insan yapan şeyin ne olduğunu kitapta  okuması bile zor deneyimlerle paylaşıyor.
Peki, insanları ne ayakta tutuyor, ne yaşamı değerli kılıyor? Ne olursa olsun yaşama ve değer yaratma isteğini, bir nevi benim tabirimle “liderlik izi” bırakma gücünü insana ne veriyor?

1. Sevgi; bir gün kavuşmayı beklediği kişilerin olması ve en ağır şartlarda bile o sevgiyi ya da sevgiliyi düşünebilme özgürlüğünün kendisinde olduğunu fark etmek.
2. Umut; bir gün bir şeylerin değişebileceğine, hiçbir şeyin durağan bir şekilde kaskatı kalmayacağına inanç; belki de akışın varlığını kabul etmek de denebilir.
3. Cesaret; imkansızlıklar içinde bile yeni bir şeyleri denemeye cesaret bazen bu bebek adımları şeklinde bile olsa.
4. Merak; ne olacağına, ne olabileceğine duyulan merak
5. Mizah; her olumsuzluk içinde gülmeye, sanat ya da spor ile kendini ifade şeklinde yaratıcılık ya da odaklanmayı kısmen de olsa sağlamak.
6. Yaşamın kişden beklediği fayda; yaşamın ona ne verebileceği değil, onun yaşama ne verebileceğine duyulan merak, nasıl bir fayda yaratmak istediğini düşünmek, ölecekse bile son saatlerini birilerine ya da bir şeye fayda sağlayarak geçirme arzusu.

İnsanın Anlam Arayışı kitabını okurken aklıma yaklaşık 40 yılını pozitif psikoloji üzerine University of Pennsylvania’da gerçekleştiren Martin Seligman’ın Gerçek Mutluluk kitabı da gelmedi değil, onun da veri bazlı araştırmalarının 1970’den beri gösterdiği şu: insanın mutluluğunu sağlayan 5 erdemin; sevgi, merak, cesaret, enerji, minnettarlık ve sevgi olarak belirlemesi  ne büyük bir tesadüf değil mi?

Tüm bu bağlamda hayatınızın, takımınızın ve organizasyonunuzun lideri olarak bırakacağınız liderlik izinde nelerin size yardımcı olacağını bilmek için bu kitabı okumak çok kıymetli diye düşünüyorum. 

0 yorum:

Yorum Gönder