24 Şubat 2013 Pazar

Written on

Liderlerle Samimi Sohbetler: Cem M.Kozlu



1. Bir liderin olmazsa olmaz değerleri hangileridir? Bu değerler nasıl ortaya çıkartılabilir?
Kanaatimce liderin olmazsa olmaz özelliği güvenilir olması. Demek ki, olmazsa olmaz temel değeri dürüstlük, her konuda.

2. Zor bir karar alma anında neler yaparsınız, nasıl davranırsınız?
Zor karar anında, eğer olanak varsa, yani zaman müsaitse, bir gece güzelce uyuyup ertesi sabah konuyu bir kere daha, bu sefer farklı açıdan, düşünmeye çalışırım.

Ancak, zor konular çoğu kez acil karar gerektirir. Zor+Acil=Kriz. Kriz ortamında da alışkanlıklar ve  refleksler devreye girer. Normal dönemlerde bunları eğer istediğimiz gibi geliştirip hızlandırabilmişsek kriz döneminde ani ve doğru karar alma şansımız artar. Bahsettiğim süreç takım surecidir. Krize takım olarak hazırlanmak gerekir.

3. Aldığınız önemli bir riski bizimle paylaşır mısınız? Bu riski almaya neden ve nasıl karar verdiniz?
Rahmetli Turgut Özal 1988 yılında THY genel müdürlüğü ve yönetim kurulu başkanlığı görevlerini teklif edip, karar için üç gün süre tanımıştı. Sektörü ve bürokrasiyi tanımıyordum. Genç ve sivildim. O dönemin koşullarında bu unsurların hepsi dezavantaj oluşturuyordu.

Büyük bir kurumu dönüştürebilme fırsatını gördüm ve böyle bir durumun insanın kariyerinde ancak bir kere doğabileceğini düşündüm. Eğitimime, merakıma, sorma cesaretime ve öğrenme kapasiteme güvendim, görevi kabul ettim.

4. Ekibinizdeki her bir üyeyi ve kendinizi işe dahil etme ve motive etme konusundaki özel yöntemleriniz neler?
Gerçekleştirmek istediklerimizi takımımla birlikte HAYAL edebilmek ve onların hayallerini de DINLEYIP bütüne entegre edebilmek çok önemli. Daha sonra bu hayalleri somutlaştırıp, ölçülebilir hedef ve sorumluluklar olarak ekibe dağıtmak gerekiyor.

Tabii, takımı da en güçlü ve birbirini tamamlayan kişilerden kurmalı.

5. Sizce liderin güce mi yoksa otoriteye mi ihtiyacı var? İnsanları etkileme konusunda hangi yöntemleri başarılı buluyorsunuz?
Liderin her şeyden önce takipçilere ihtiyacı var. Onun vizyonunu paylaşan, onun değerlerine ve kişiliğine inanan, tutkulu ve enerjik takipçiler liderin esas gücünü oluşturur.

Lider, neyi, niçin ve nasıl gerçekleştirmek istediğini takipçilerine anlatabildiği ölçüde hedefine yaklaşabilir.  

6. Biraz da günlük hayatınızdan bahsedecek olursak: Gününüzü verimli kılmak için neler yaparsınız? Zaman yönetimi oldukça hassas bir konu. Zamanı verimli yönetmek için kullandığınız yöntemler ve araçlar hangileri?

Güne erken başlarım. İlk adım olarak gün ve haftanın ve yakın geleceğin plan ve programlarını gözden geçiririm. Toplantı, konuşma, takip. vb. gibi konularla ilgili hazırlıklarımı tamamlar, gelen haberleşmelerden önemlilerine göz atarim. Sonra yardımcımla toplanıp programımızı inceler, uygulama planı yaparız: aranacaklar, randevular, vs.

Erken saatlerde düşünmeye zaman ayırmaya çalışırım. Rutin toplantı, telefon konuşması, rapor, mektup. vb. enerjimizin biraz daha azaldığı ikindi saatlerine saklarım.

Belli aralıklarla da kurumun süreç ve rutinlerini gözden geçirir, işlevselliği azalanları elimine ederim.

Acil ve önemliler hariç e-mailleri en sona bırakırım. Açılış, konuşma, ziyaret vb. davetlere ve randevu taleplerine seçici bir bakışla yaklaşırım.

Zamanımın bir bölümünü yardım etmek istediğim kurumlara ve bir tür mentorluk yaptığım gençlere ayırırım.

Program yaparken hava koşulları, trafik durumu, bölgeler vb. dikkate alıp günü optimize etmeye çalışırım.

Zaman dilimlerini ve konuları odaklayarak sinerji yaratmaya gayret ederim. Örneğin, Coca-Cola İçecek'in yönetim kurulu toplantısının olduğu hafta piyasa ziyareti yapıp, meşrubat sektörü raporlarını okumak gibi.

7. Yoğun iş temponuzda özel hayatınızı dengelemek için bizimle paylaşabileceğiniz tüyolar nelerdir?
İki ana hobimden biri yazmak. Zanaat olarak görüyorum. Zanaatımı icra ederken seçtiğim ihracat, uluslararası pazarlama, kurum kültürü gibi konular için araştırdıklarım, okuduklarım, öğrendiklerim işimde de bana yardımcı oluyor. İşimden kitaplarıma aktardıklarım da onları daha ilginç ve pratik hale getiriyor.

Diğer hobim yelken. İşimdeyken zaman zaman kendimi deniz üstünde hayal edip huzur buluyorum. Denizdeyken de gene zaman zaman işimle ilgili daha uzun dönemli ve geniş perspektifli düşüncelere dalıyorum.

Yani, mesleğimle meraklarım arasında kati sınırlar yok; tersine, birbirlerini tamamlıyorlar.

1 yorum:

Natali Yeşibahar dedi ki...

Keyifli bilgiler için teşekkürler :)

Yorum Gönder