14 Şubat 2013 Perşembe

Written on

2012'ye girerken hayat ve liderlik vizyonunuz üzerine


Yeni yıla girerken ister istemez belli bir zaman dilimini geride bırakmanın bilinciyle bir değerlendirme yaparız. İş yerinde bu değerlendirme performans değerlendirmesi adıyla geribildirim, takdir ya da gelişim planları ile şekillenirken kişisel değerlendirmemiz daha bir derin düşünmeyi ve niyetli olmayı gerektirir.  Bu çerçevede lider için öne çıkan kavramlar öncelikle bütünsellik, ikincisi sorumluluk almak ve son olarak kararlılık ile planı uygulamaktır.
Bütünsellik deyince bir iş konusuna hedef,strateji, kaynak, ya da karlılık ana başlıkları ile baktığımız gibi hayatımıza da tüm boyutları ile bakıyoruz. Kariyer, para,aile, sevgi/aşk,fiziksel çevre,eğlence, arkadaşlar,sağlık gibi önemli hayat başlıklarının hepsine bakıp, ölçülebilir hedefler koyabiliriz. Yeni bir eve taşınmak, terfi etmek, arkadaş ve aileye daha çok zaman ayırmak bunlardan birkaçı olabilir. Bir lider için ise yapmakdan çok olmak kavramı öne çıkıyor. Liderin ana sorusu olarak “ben ne istiyorum?” sorusundan sonra en önemli sorulardan biri: “Ben nasıl biri olursam bu hedeflere ulaşabilirim?”. Yeni bir bakış açısı katacak bu soru, sonuçların haricinde sürdürülebilir değişimi tetikleyecektir.
Lider,sadece “ne” ve “nasıl” , sorularına cevap bulmayacak, “Etrafıma nasıl bir etkim var? Ben bunu nasıl yönlendirebilirim?” soruları üzerine de düşünecek ve plan yapacaktır. Bütün bu hedefleri gerçekleştirebilmek için daha sabırlı biri olmak ya da kararlı olmak gibi. Dolayısıyla, sadece etkisi bir seneye ve bir hedefe yönelik değişimleri gerçekleştirmek değil, hayatınızın bütününe etkisi olacak ya da birden fazla hedefi gerçekleştirip kendinize güveninizi arttıracak adımlar atmış olacaksınız.  Lider sadece kendisinden sorumlu olmayıp etrafına da pozitif etki yaratan ve ortak inanç ile hareketi sağlayabilen kişidir. Gelecek için bir vizyon oluşturmak, bu vizyona ortak olacak kişilerle iletişim kurmak,ortamın gereklerini anlamak, stratejilerini ve planlarını geliştirmek o bütünsel planın bir parçası olacaktır.
2012’ye girerken kendinize sorabileceginiz cesur sorular: 1. Başarının resmi benim ve bizim için ne olacak? Yapılacaklar listesinden ziyade,hayali ortaya koymak,hayalin duyguları,görselliği ve sonuçları ile gözünüzün önüne getirmek nasıl olur? 2. Ben neye karşı tutkuluyum? Sizi canlandıran,kalbinizin daha hızlı atmasını sağlayan şeyler neler? 3. Ben nerede katma değer sağlayabilirim? Sahip olduğunuz yetenekler, güçlü yanlarınız ve gitmek istediğiniz yön nedir? Yeteneklerinizi etkin bir şekilde hayata nasıl geçirebilirsiniz? 4. Ben ne için sorumluluk hissediyorum? Harekete geçmeniz için içinizden gelen kuvvet nedir? Tam bir sorumluluk anlayışı için,fikirlerin fikir olarak kalmaması için neler yapabilirsiniz? Benim üzerine odaklanmak istediğim konularla ilgili inancım ne? O konularla ilgili değerlerim doğrultusunda nasıl bir görüş ya da fikir,benim kişisel imzamı oluşturur? 5. Başkaları ile nasıl bu inançlar üzerinde uzlaşabilirim ve iletişim sağlayabilirim? 6. Nasıl harekete geçebilirim? Nasıl kaynaklara ve desteğe ihtiyacım var?

0 yorum:

Yorum Gönder