15 Şubat 2013 Cuma

Written on

Her Liderin Bir Takipçisi,Her Takipçinin bir Lideri Vardır


İşte pek sık duymadığınız liderlik sırlarından ikisi: Takipçiler de takip ederken liderlik yaparlar ve herkesin bir patronu vardır.

Son zamanlarda ciddi bir ikilem yaşıyorum kendi düşüncelerimi yazıya dökmek ve çalıştığım ilgilendiğim konular hakkında yazı yazanların yazılarını değerlendirmek, yorumlamak arasında. Öte yandan inandığım konuların tam tersi bakış açısı ile yazılmış yazılar da ayrıca ilgimi çekiyor. Sanırım günün sonunda konulara çok yönlü bakmak beni çok heyecanlandırıyor.
Forbes dergisinde yazan August Turak’ın yazısı çok hoşuma gitti. Kendisi “herkesin bir takipçi, herkesin de bir lider olduğunu”; günün sonunda bir ilişki ve iletişim ağında en tepedeki yöneticinin bile başka birine hesap vermek zorunda kaldığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Hatta Yönetim Kurulu başkanının da hesap vermesi gereken bir eşi olduğunu söyleyerek bu zincirin hiç kırılmadığını belirtmesi işin can alıcı kısmı. 
Bir ast pozisyondaki kişinin de “harika” bir takipçi olarak liderliğini nasıl ortaya koyacağını aşağıdaki prensiplerle açıklamış:
1. Harika takipçiler; körü körüne takip etmez, fırsati yakalar. “Zıpla “deyince, “ne kadar?”değil,”Bence şöyle yapmalıyız!” der.
2. Harika takipçiler onlara iş verilmesini beklemez, kendi işlerini kendileri yaratır.
3. Harika takipçiler koçluk almaya açıktır.
4. Harika takipçiler geleceği tahmin eder ve yöneticilerinin yerine kendilerini koyarak neye ihtiyaç olduğunu tahmin eder
5. Harika takipçiler harika iletişimcilerdir.
6. Harika takipçilerin hedefleri vardır.
7. Harika takipçiler konuşmaktan çok davranışları ile demek istediklerini gösterirler.
8. Harika takipçiler, güven kazanırlar
9. Harika takipçiler  çözüm üretirler.
10. Harika takipçiler merhametlidir. Yöneticilerinin yaşadığı stresin kaynağını görüp empati duyabilir.
11. Harika takipçiler sadıktır, yöneticilerinin dışarıya iyi gözükmesini önemserler .

Ben bunlara bayıldım, kendi iş hayatımda da yararını gördüğüm kavramlar olduğu için sizinle de paylaşmak istedim. Peki siz kendinizi “harika takipçi” olarak görüyor musunuz?

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Harika takipçilerin harika liderleri varsa yukarıdaki maddeler anlamlı, aksi takdirde harika takipçinin emeklerine yazık olacağı açıktır.

Natali Yeşibahar dedi ki...

Kesinlikle harika bir takipçiyim. İlgi alanımdaki kişilerin yazılarını okuyup, yönlendirici yorumlarımı paylaşmayı seviyorum.

Yorum Gönder