15 Şubat 2013 Cuma

Written on

Liderlikte Zaman Yönetimi ve Kendinize Bakabilmenin Sırları


Bizi her an bölebilecek milyon tane elektronik cihaz bildirisi, trafik, çözmemiz gereken iş sorunları, cevap bekleyen eposta ve ekip üyeleri ile işten bağımsız olarak var olan özel, sosyal ve aile hayatı zaman yönetimini öğrenmemizi artık şart koşuyor.  Bunun için benim kullandığım bazı prensipleri sizlerle paylaşmak isterim.
  1. Televizyon önünde takılmaktan, aklımı dağıtıyor inancından vazgeçin. Dizilerin birine başladınız mı, diğerlerinin de kölesi olmanız an meselesi. Özellikle içinizi daraltan, size bir değer katmayan ya da eğlendirme gibi önemli bir değeri taçlandırmayan programlardan uzak durun.
  2. Yeterli uyku dinlenmenizi, dinç olmanızı ve sağlıklı olmanızı sağlar, kendi ideal uyku zamanınızı belirleyin. Hafta içi az uyudum diye hafta sonu yataktan çıkmayacağım demeyin, 8 saatten fazla uykunun pek bir yararı yok.
  3. Güne nasıl başlamak size enerji veriyor? Kimisi sabah insanıdır ve bunu sporla başlatırsa tüm güne bol oksijen ve hareket ile başlayabilir.
  4. Stres miktarınız artma eğiliminde mi, kafanızda tilkiler mi dolaşıyor? Meditasyon ile tanışın, zihni sakin tutmayı öğrenmek başta zorla da olsa, gün içinde de işler sıkışınca yardımınıza koşan bir araç olacaktır.
  5. Öğle yemeği arası mutlaka verin, yarım saat bile olsa, ortam değiştirmek, karnınızı doyurmak, dikkatinizi dağıtmak, enerjinizi tazeleyecektir.
  6. Yıllık, aylık, haftalık ve günlük planınız olsun ama bu planlar özellikle yıllık ve aylık olan başlık halinde odak noktalarınızın ne olacağını söylesin. Haftalık ve günlük plan ise saatleri belli ama size de mutlaka düşünecek, yalnız başınıza çalışacak 1-2 saat bıraksın. Planların değiştirilmek için olduğunu da asla unutmayın, bu sefer de planım gerçekleşmedi diye panik olmayın. Unutmayın o size hizmet edecek.
  7. Eğer nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, üzerinde vakit harcadığınız konuları 1 hafta boyunca iş, özel, sosyal hayat olarak takip edin, kendinizi gözlemleyin. Acil/önemli, acil/önemli olmayan, acil olmayan/önemli ve acil olmayan/önemli olmayan sınıflandırması size yardımcı olacaktır. Unutmayın ki, acil ve önemli olmayan çöpe, acil ama önemli olmayan delege edebileceğiniz birine gidebilir. Acil olmayan önemli ise yarına çözebileceğiniz bir konu değil, her gün azar azar  yapmanız iyi olacak işlerdir.
  8. Bu konuda sorumluluk almak için yardıma ihtiyacınız var ise, bir liderlik koçu ile çalışın.

Elimizdeki tek gerçek olan “zaman” ile daha iyi bir iletişim kurabilmeniz ümidiyle. 

0 yorum:

Yorum Gönder