15 Şubat 2013 Cuma

Written on

Uyumlu İlişki Yönetimi Liderlikte Size Nasıl Yardımcı Olur?


Muhakeme Yeteneği, iş başvurularının daha fazla bilgi alınmak istenen  yegane konusudur. Nedense hiç kimse muhakeme yeteneğinin yanında açık olmanın ve farklı bakış açısı ile bakabilmenin önemini söylemez Bu noktada önemli olan hızlı karar verebilme ve harekete geçme kabiliyetidir. Hızlı karar verebilme ve harekete geçme ise aslında çocukluğumuzdan itibaren geliştirdiğimiz bir kavram. Neredeyse saniyenin dörtte biri hızda karar verebilmeyi öğreniriz. Karar verme kabiliyeti, büyüdükçe yargılama becerisine dönüşür. Karşılaştığımız hemen her şeyi iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış diye nitelendirmek bir kazanç sağlar, hız kazanırız. Bazı bilim adamlarının söylediğine göre eğer muhakeme yeteneğimizi geliştirmesek sabahları kıyafet seçip işe gidebilmemiz beş saatimizi alabilir.Ne yazık ki, en yakınımızdaki kişilerle, eşimizle, ekibimizle günlük ilişkilerimizde bu çabuk karar verme becerisi pek yararlı olmaz. Yapılan en ufak bir hareket bu hız telaşı ile yargılanır ve bizi de mutlu etmeyen duyguların içine sokar. Bir süre sonra ilişkilerimizde mutsuz, uyumsuz belki de etkisiz hale geliriz.
The Arbinger Institute’un “Barışın Anatomisi” ve “Liderlik ve Kendini Aldatma” adlı iki çalışması iletişim uyumsuzluğunu bertaraf etmek için oldukça etkin bir düşünce sistemi sunuyor. İlişkilerimizde karşımızdakini bir insan olarak mı bir obje olarak mı görüyoruz? Özellikle de işler zorlaştığında ve anlaşmazlıklar ortaya çıktığında çoğu zaman bir seçim şansımız olduğunu unutuveriyoruz. Başta bahsettiğim o hızlı değerlendirme yetkinliği bizi ele geçiriveriyor. Bir diyalog ya da durumda içimizden gelen insani davranışı gerçekleştirebilecek iken, (şefkat göstermek, yardım etmek, ilgi göstermek, özür dilemek, takdir etmek) vazgeçip durduğumuzda acaba kendimizi ve başkalarını nasıl görmeye başlıyoruz? İçimizdeki insaniyeti ortaya çıkarıyor muyuz ?  yoksa kendimizi mi aldatıyoruz?
Şu söylemler size tanıdık geliyor mu?
1.Ben bunu hak etmiyorum.
2.Ben ondan daha iyiyim.
3.Ben herkesten daha kötüyüm.
4.Etrafa şu şekilde gözükmeliyim.

Hangi söylemin içinde olursak olalım, burada neyi seçtiğimizin farkında olmamak ve karşımızdaki ile kalpten iletişim sağlayarak anlaşmamak savunma mekanizmamızı çalıştırıyor, suçlamalarda bulunuyor, görmezden geliyor ya da karşımızdakini aşağı görerek tıkanan bir ilişkinin parçası olabiliyoruz.
İlişkilerimizin lideri olabilmek için bir kaç alternatif geliştirmemiz gerekirse;
-       Zorlandığımız durumlarda hemen hareket geçmemek ve durmak, belki bir nefes belki bir ara ile.
-       Durum tam olarak ne, tespit etmek.
-       Duygularımızın farkına varmak, ben bu durumda ne hissediyorum diye sormak
-       Karşılanmayan ihtiyacım ne, nasıl bu ihtiyacı talep edebilirim diye sormak
-       Benim bu konuda seçeneklerim neler, farklı nasıl bakabilirim diye sormak

Sizin ilişkilerinizde liderliğinizi ele almak için neye ihtiyacınız var?

0 yorum:

Yorum Gönder