15 Şubat 2013 Cuma

Written on

Nasıl Bir Şey Ki Bu Ego?

Liderlikte bir çok sayıda tanım varken, benim en çok ilgimi çekeni şu: “Liderliğin içinde egodan uzak kalarak kişisel ve ortak amaçlara insani değerler içinde ulaşabilmek”. Egonun lidere verdiği kişisel önem, onun diğer insanlarla olan ilişkisini, kendi güçlü yanlarının ortaya çıkışını hatta arkasında durduğu değerleri bile hiçe sayabilecek durumda.

Peki liderlikte egonuzun ortaya çıktığını ve sizin yaratıcı, bütün ve kaynak dolu tarafınız yerine onun hükmettiğini nasıl anlarsınız?

İşte egonun sizi hapsedebileceği tanımlar:

Yargıç: Başkalarını ya da kendinizi “yapabilme kapasitesi” açısından hunharca yargılarsınız bu liderlik şeklinde,
Kurban: Seçeneklerinizi yok eder, hatayı ya da sorumluyu ararsınız,
Fedai: Yapmanızın zorunda ya da gerekli olduğunu düşündüğünüz şeyleri yaparken bulursunuz kendinizi, yapabileceğinizden fazlasını yapmaya çalışır, sonuçta tutku ya da konuya bağlılığınızı kaybetmiş olabilirsiniz,
Endişeci: Hareketinizin sonuçları konusunda endişe ederek, çekingen ya da inançsız hale gelebilirsiniz.
Mutlu edici: Başkalarının ne düşündüğü odak noktanızdır, çatışmadan kaçınır ya da söylediklerinizin arkasında durmazsınız.
Kanıtlayıcı: Bir sonraki hedefe odaklanır, sizin ya da çevrenizdekilerin başarısını görmezsiniz, iş odağında kaybolup çevrenizle olan ilişkinizde kopukluklar yaşayabilirsiniz.

Tanımları, “ah, bende var, bu da var, bu da...” diye okuduysanız ilk adımda farkındalığınız ile ilgili önemli bir dönemeci atlattınız. Bundan sonraki ilk iş, onun her çıkışını takip etmek ve içinde bulunduğunuz duruma katkıda bulunup size hizmet edip etmediğini tartmak olacaktır. Liderlikte kişisel farkındalık ilk ve en önemli adımdır. Sonraki aşama yaratıcılığınızı kullanarak seçenek yaratmanıza ve bir hareket planı ile değişimi başlatmanıza bağlıdır.

İçinde bulunduğunuz durumda daha önce benzer bir durumda nasıl hareket ettiğiniz hatırlamak ve oradaki bilgileri buraya taşımak süreci yönetmenize yardımcı olacaktır.

Öte yandan, ulaşmak istediğiniz nihai vizyon ve hedef sizi egonun güçlü kollarından sıyrılmanıza yardımcı olabilir.

Unutmayın ki, ego da bu düşüncelerle sizi korumaya çalışan, konfor alanınızda hareket etmenizi teşvik etmeye çalışan bir rolle hareket etmektedir.

Peki bu noktada size bir soruyla bitirelim: Egonuzun sizi yönlendirmesi yerine sizin bilinçle seçim yaparak karar vermeniz  kişisel liderliğiniz için ne anlama geliyor?

0 yorum:

Yorum Gönder