15 Şubat 2013 Cuma

Written on

Kişisel Liderliğin 12 Prensibi


Bugün sizinle kişisel liderlik konusunda Lifehack blogunda okuduğum ve çok beğendiğim bir yazıyı paylaşmak istiyorum. Kişisel olarak liderlik özellikleri kazanmak için izleyebileceğiniz kuralları çok başarılı bir şekilde belirtilmiş:

1. Sadece işiniz için değil hayatınız için hedefleriniz olsun. Hayat tarzınızı besleyen hedefleriniz olsun, iş - yaşam ayrımına girmek zorunda kalmayın.
2. Ağzı sıkı olma konusunda durmadan pratik yapın, sizin doğru davranışlarınızın nasıl rol model teşkil ettiğini düşünün. Yoksa insanlar neden sizi takip etsin?
3. İnsiyatif alın. İlk olmak için kendinizi ortaya koyun. Cesur olun, hata yapmaktan korkmayın ve gerekirse düşün ve tekrar başlayın.
4. Alçak gönüllü olun ve krediyi hak edenlere verin. Diğerlerinden önde gitmek liderliğin bir bölümüdür, onlarla beraber yürümek ise diğer bölümü. Böylelikle sizinle olmayı tercih ederler.
5. Fikir ve deneyleri sevin. Pilot çalışmalar ile dürtüsel kararları yeniden konumlandırın.
6. Merak içinde olun. “Neden?” diye sorun, “Neden olmasın?”  en favori cümleniz olsun.
7. Her ne kadar yenilikçi olsanız da bazı konularda bunun arkasına sığınarak bütünlüğünüzden vazgeçmeyin. Bütünlük doğruyu söylemektir. Etik olmak ise doğruyu yapmaktır. Bunlar karıştırılacak konular değildir.
8. Güzellik ve iyiliğin herkesin ve her şeyin içinde yaşadığını bilin ve onu bulmaya gayret edin. Ne kadar az şey yaratmak zorunda olacağınıza şaşıracaksınız ve ne kadar şeyin ortaya çıkmayı beklediğine.
9. Aktif olarak kötümserliği reddedin ve iyimserliği benimseyin. Negatifliğe ve felaket tellallığına sıfır toleransınız olsun ve buna sadık kalın.
10. Değişimi yüreklendirin. Özlü  sözde geçtiği gibi, yaptığınızı aynı şekilde yapmaya devam ederseniz, aynı sonucu alırsınız.
11. Hayat boyu öğrenenlerden olun ve bu konuda fanatik olun. Sizden daha akıllı kişilerle ve mentorlarla çevirin etrafınızı. Durmadan ilham alacağınız bir şeyler olsun, sizi neyin heyecanlandırdığını bilin.
12. İnsanlara ilgi gösterin, merhamet, empati ve insanlığa bağlılık sizin en temel özelliğiniz olsun.
Sizin hayatınızda hangi prensip çoğalırsa, kişisel ya da organizasyonel liderlik alanında ilerlersiniz? Prensibi belirleyin ve önümüzdeki iki hafta bu konu üzerine okuyun, derin düşünün, not alın belki meditasyon yapın. 
Nerede neyi değiştirirseniz olmak istediğiniz insan olursunuz konusunu düşünerek bir hareket planı oluşturun.

0 yorum:

Yorum Gönder